Arbejdsgiver

Hjælpemidler til ansatte med nedsat syn

Selvom synet er nedsat eller helt væk, har man gode muligheder for at få job i en hvilken som helst branche. Ikke mindst takket være de mange hjælpemidler, der kompenserer for det manglende syn. Man kan blandt andet bruge læseapparater og få programmer til computeren, der forstørrer teksten eller læser den op for én. Er man blind, har man stor glæde af skærmlæserprogrammer og syntetisk tale.

Fire grundlæggende behov
Her fra siden får du en kort beskrivelse af de mest almindelige hjælpemidler – inddelt i fire grundlæggende behov, som redskaberne tilgodeser hos den ansatte.

Klik på det behov og de hjælpemidler, du vil vide mere om:

Hjælpemidler, der gør det nemmere at læse og orientere sig
Listen omfatter blandt andet læse- og oplæsningsapparater, lydafspillere, lommeregnere med tale, telefontastaturer og måleinstrumenter. 

Hjælpemidler, der fremmer skrive- og tegnefærdighederne
Særlige linealer, underskriftsrammer og punktnotationsapparater er alle en stor hjælp for blinde og svagtseende, der arbejder på kontor.

Hjælpemidler, der forbedrer mulighederne for at se
For ansatte med nedsat syn er et godt lys alfa og omega. Og forstørrelsesglas og kikkertbriller er praktiske at have med overalt.

Hjælpemidler, der er udviklet specielt til computeren
Tekniske hjælpemidler er i rivende udvikling – til svagtseende og blinde finder du blandt andet forstørrelsesprogrammer, skærmlæsere og -briller, syntetisk tale og læseapparater.

Læs også om:
Personhistorier - ansatte med nedsat syn
Gode råd til arbejdspladsen

Til sidens top