Om I job nu

Kedelig statistik for førtidspensionisterDer går næsten ikke en dag i Danmark, uden at der bliver oprettet et fleksjob. Desværre er der ikke Samme aktivitetsniveau, når det handler om job til førtidspensionister.


Tallene fra Danmarks statistik taler sit tydelige sprog. På et år er antallet af job med løntilskud til førtidspensionister faldet fra 6.040 til 6.005 job. Det lyder selvfølgelig ikke af meget med 35 færre job på et år, men hvis man skruer tiden tilbage, og ser på den generelle udvikling af job til førtidspensionister, bliver det rigtigt grelt.

Ringe fremgang
I tredje kvartal af 1999 var der registreret 3.987 førtidspensionister i skånejob. På syv år er det tal altså kun vokset med 2.018. Det er tankevækkende. Specielt når fleksjob, i samme periode, er vokset med 30.791 job! Når man så ved, at der er mange førtidspensionister, som har resterhvervsevne, og får pension efter den vurdering, så bliver det skræmmende. Førtidspensionisterne er et glemt kapitel i den store bog om dansk beskæftigelsespolitik.

Nu er det heldigvis sådan, at der er førtidspensionister, som ikke er registeret i Danmarks statistik, fordi de har et job uden løntilskud. Men det drejer sig måske kun om 18.000 – 20.000 personer.

De er derude
Det er ingen hemmelighed, at der er mange førtidspensionister, som gerne vil i job. Mange regner med, at 30.000 – 40.000 andre førtidspensionister vil kunne bestride et job på særlige vilkår. Det kræver måske ekstra fleksibilitet og rummelighed af arbejdsgiveren, men det må være muligt. Det er dog nødvendigt, at kommunerne hjælper de jobsøgende førtidspensionister på vej, da ikke alle har energien til selv at komme i gang.

Historien om Jens Jarle Nielsen, som du kan læse på www.ijobnu.dk/sw45011.asp er et godt eksempel på en kommune, der vil noget på sin borgers vegne. Historien fortæller også, at der sommetider skal hjælp til, fra andre aktører, for at skabe de rette åbninger.

På længere sigt er det ikke holdbart, at man ikke giver førtidspensionister, som vil i job, en reel chance for at opsøge muligheden. Slet ikke når man tager den aktuelle beskæftigelsessituation i betragtning.

Det bliver interessant at se, hvordan Danmarks nye jobcentre kommer til at tackle beskæftigelsen af førtidspensionister.


Anders Reitov, DSI

Til sidens top